Η έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821, είναι αναμφίβολα και αδιαφιλονίκητα το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας.
Είναι η αφετηρία της δημιουργίας του Ελληνικού κράτους.
Είναι όμως ιστορική παράλειψη και παραχάραξη να εορτάζουμε τα 200 χρόνια του Ελληνικού κράτους, χωρίς να συνδέουμε την Ελληνική επανάσταση με την μακραίωνη ιστορία μας που χάνεται στα βάθη των χιλιετηρίδων και στις απαρχές της παγκόσμιας ιστορίας.
Τα οράματα των πρωταγωνιστών και των απλοϊκών μαχητών για την αποτίναξη του υπόδουλου γένους από την μακροχρόνια δουλεία με τους αρχαίους προγόνους τους ταυτίζονταν και αυτούς είχαν ως πρότυπα.
Πάμπολλα τα διδάγματα και τα μηνύματα από την άνιση αυτή πάλη των προγόνων μας , των ραγιάδων ενάντια στην παντοδύναμη Οθωμανική Αυτοκρατορία ,για την ανάκτηση της Ελευθερίας τους.
Το θέλω, Μπορώ, Προχωρώ, είναι ακατανίκητο. Με την ατρόμητη τους θέληση, μπόρεσαν και διάνοιξαν διάπλατα την λεωφόρο της ελευθερίας και προχώρησαν θριαμβευτικά στην ανεξαρτησία τους. Το πιο ακριβό έπαθλο κάθε ανθρώπου.
Αυτό το έπαθλο της ελευθερίας που μας παρέδωσαν οι τρισμέγιστοι πρόγονοι μας, θα πρέπει να το διαφυλάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και να το προστατεύσουμε και αν ακόμη χρειαστεί να θυσιαστούμε γι’ αυτό.
Άλλωστε ο Φλογερός διανοητής της επανάστασης ο Ρήγας Φεραίος το διαπότισε βαθιά στις καρδιές των προεπαναστατημένων προγόνων μας,
«Καλλιῶναι μίας ὥρας ἐλεύθερη ζωή,
παρὰ σαράντα χρόνοι, σκλαβιὰ καὶ φυλακή».
Δύο τα μελανά σημεία στην διάρκεια της εννιάχρονης επαναστατικής περιόδου.
α) Ο εμφύλιος σπαραγμός που έφερε την επανάσταση στο χείλος της καταστροφής και από ένα θαύμα επέτυχε του σκοπού της.
β) Η δολοφονία του μεγάλου οραματιστή και πρώτου κυβερνήτη της ανεξάρτητης Ελλάδας μας, Ιωάννη Καποδίστρια.
Τραγική συνέπεια αυτής της δολοφονίας ήταν χωρίς αυτόν τον μέγιστο οραματιστή, στην διακυβέρνηση του νεοσύστατου Ελληνικού κρατιδίου, να πάρουμε λάθος δρόμο.
Δυστυχώς οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής μας εμφύτευσαν μια αμούστακη βασιλευομένη δημοκρατία δυτικού προτύπου και η πορεία του έθνους έχασε μια και διαπαντός τον προσανατολισμό του.