• ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ – ABOUT US
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – CONTACT US


  • ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • ΓΛΩΣΣΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
  • English Articles
  • ΓΡΑΜΜΑΤΑ
  • ΑΡΘΡΑ

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ.

0 Comment
 25 Jan 2017   Posted by admin

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...


Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι ξιπαστήκαμε με την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα. Δεν είναι δα και μικρό πράγμα, να σε επισκέπτεται στο ίδιο σου το σπίτι , κοτζάμ Πρόεδρος της Αμερικής –και μάλιστα, ο πολύς Ομπάμα και να σου πλέκει το εγκώμιο των προγόνων σου από το σπουδαιότερο μνημείο του πλανήτη που σου άφησαν κληρονομιά, την Ακρόπολη! Κι` ακόμα να πλέκει το εγκώμιο της δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας- εις επήκοον πάσης της ανθρωπότητας, ότι αυτή γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο δικό σου σπίτι! Εδώ! Να χρησιμοποιεί ως βάθρο την Ακρόπολη, για να απευθυνθεί σε όλο τον πλανήτη! Η αλήθεια είναι ότι στη συνείδηση της ανθρωπότητας οι πιο ψηλοί λόφοι είναι Γολγοθάς και Ακρόπολη.
Ε, ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ νιώσαμε περήφανοι! Μας έμεινε και τίποτε άλλο, δυστυχώς, εκτός από τα επιτεύγματα των προγόνων μας, για να νιώθουμε περήφανοι;Τίποτα!
ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ, λοιπόν, μια πνοή φρέσκου ανέμου, στην αρρωστημένη ατμόσφαιρα της μιζέριας, στην οποία έχουμε βυθιστεί αύτανδροι, λόγω της υπαίτιας υπαγωγής μας στους δανειστές , ήταν η επίσκεψη του Ομπάμα.
ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ που είδαν την Ελλάδα, οι ξένοι, ντυμένη με την αρχαία της αίγλη μέσα από τα μάτια του Προέδρου των ΗΠΑ, πόσο μάλλον, που την περιέβαλε και αυτός με τη δική του αίγλη, και την αίγλη του δικού του θαυμασμού.
ΚΑΛΩΣ Ή ΚΑΚΩΣ, η αξία μας περνάει και μέσα από τα μάτια των ξένων. Τα μάτια των ξένων είναι μεγενθυτικοί φακοί του καλού και του κακού μας εαυτού.
ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ και για μας, που είδαμε την Ελλάδα μας και μέσα από τα μάτια του Ομπάμα. Ενισχύθηκε –αν μη τι άλλο. Το πληγωμένο μας αυτοσυναίσθημα. Και ίσως που ξέρεις !- ενδιαφερθούμε να μάθουμε περισσότερα για μας.
ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ, λοιπόν, ο Ομπάμα, εμάς τους Έλληνες; «Οι καρδιές μας έχουν σκιρτήσει από τις τραγωδίες του Αισχύλου και του Ευριπίδη. Οι πνευματικοί ορίζοντες άνοιξαν από την ιστορία του Ηροδότου και του Θουκυδίδη. Η αντίληψη μας για τον κόσμο και τη θέση μας σ`αυτήν διευρύνθηκε από τον Σωκράτη και τον Αριστοτέλη».
ΑΡΑΓΕ, ΠΟΣΟΙ από μας, θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε, για δικό του λογαριασμό ο καθένας, αυτολεξεί τα λόγια του; Σε πόσους από μας μιλάνε αυτά τα ονόματα; Πόσα από τα παιδιά μας, που έχουν αποφοιτήσει από το εκπαιδευτικό σύστημα, νιώθουν παρόμοια γι` αυτούς τους γίγαντες του πνεύματος;
ΕΙΠΕ ΑΚΟΜΑ: «ΟΙ περισσότεροι από μας χρωστάμε στην Ελλάδα τα περισσότερα από τα τα δώρα που έχουμε –την αλήθεια, την αντίληψη ότι ως άτομα ελεύθερης βούλησης έχουμε το δικαίωμα να κυβερνούμε τον εαυτόν μας. Γιατί ήταν εδώ, πριν από 25 αιώνες, στους βραχώδεις λόφους αυτής της πόλης, που αναδύθηκε μια νέα ιδέα. Η δημοκρατία είναι ελληνική. Το κράτος-η εξουσία-προέρχεται από το δήμο-το λαό. Το ίδιο και η έννοια του πολίτη-όχι του δούλου αλλά του κύριου του εαυτού μας με τα δικαιώματα και της υποχρεώσεις που συνεπάγεται αυτή η η ιδιότητα. Όπως και η πίστη στην ισονομία-όχι μόνον για τους λίγους αλλά για τους πολλούς, όχι μόνον για την πλειονότητα αλλά και για τις μειονότητες. Αυτές είναι οι αρχές που αναπτύχθηκαν σ`αυτό το βραχώδες έδαφος».
ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ψηλά στη συνείδησή μας, στ` αλήθεια, τη δημοκρατία μας, στο ύψος που της αρμόζει, θα είχαμε πέσει τόσο χαμηλά;
ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ: «Ο πιο σημαντικός θώκος και τίτλος δεν είναι του πρωθυπουργού αλλά του πολίτη. Ο πολίτης αποφασίζει τι χώρα θα είμαστε τα ιδανικά που θα παλέψουμε και τις αξίες».
ΑΛΗΘΕΙΑ, πόσοι από μας, έχουμε καταλάβει ότι στο ύψος της έννοιας πολίτης, σε μια δημοκρατία, διακυβεύεται το παν; Αν στεκόμασταν στο ύψος μας, ως πολίτες θα είχαμε πέσει τόσο χαμηλά;
ΑΥΤΑ, ΛΟΙΠΟΝ, από τον Πρόεδρο του πιο ισχυρού έθνους της γης, που έχει πίσω του ιστορία μόλις 250 ετών. Κι εμείς που έχουμε πίσω μας τρισένδοξη ιστορία 2500 ετών, τι λέμε;
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, κάποιοι άνθρωποι να είπαν σπουδαία πράγματα και αυτοί ήσαν Έλληνες. Κι`εμείς είμαστε Έλληνες. Γιατί δεν λέμε σπουδαία πράγματα, παρά λέμε…. Θου Κύριε, φυλακή τω στόματί μου.
Χρήστος Μπίντας.
από την εφημερίδα Φωνή της Ναούσης
,

    Share This




  • Meta

    • Log in
    • Entries feed
    • Comments feed
    • WordPress.org

You can change this text using Theme Setting > Footer